Lista kategorii

Wyszukiwarka towaru

wyszukiwarka

Skorzystaj z naszej wyszukiwarki, określ interesujące Cię zapytanie!

Konsultacje online

Pomoc 24h / dzień

Zaprzyjaźnione serwisy

Astaksantyna niezwykły karotenoid

Astaksantyna zwana jest królową karotenoidów. Występuje między innymi w preparacie Bioastin amerykańskiej firmy Cyanotech.

Kliknij by poznać inne preparaty zwierające astaksantynę.


Astaksantyna jest karotenoidowym barwnikiem roślinnym występującym głównie w algach Haematococcus pluvialis, należy do grupy ksantofili, do której zaliczane są również zeaksantyna oraz luteina. Nadaje ona charakterystyczny kolor między innymi łososiom, krewetkom oraz krylom. Barwnik nie tylko nadaje kolor ale wydaje się być znaczący dla zdrowia i życia organizmów. Zwierzęta nie potrafią syntezować karotenoidów. Muszą one być podawane z pożywieniem.

Badacze uważają naturalną astaksantynę (pochodzącą z alg występującą głównie jako monoester w konfiguracji przestrzennej 3S;3’S) za silniej działającą w porównaniu do wolnej formy syntetycznej. W badaniach ryby karmione naturalną astaksantyną wykazywały silniejsze zabarwienie niż karmione taką samą ilością suplementu syntetycznego.


  Budowa chemiczna astaksantyny.


Astaksantyna jest związkiem o wielokierunkowym działaniu, a szczególnie charakteryzują ją następujące właściwości:

  • jest silnym antyoksydantem neutralizując między innymi tlen singletowy, a w odróżnieniu od pozostałych przeciwutleniaczy nie ma właściwości prooksydacyjnych,

  • jako jedna z niewielu substancji przenika barierę krew-mózg i chroni centralny układ nerwowy przed działaniem wolnych rodników,

  • przenika barierę między układem krwionośnym a siatkówką, zaopatrując oko w przeciwutleniacze, zapobiega stanom zapalnym, poprawia ostrość widzenia,

  • jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym, który znajduje zastosowanie między innymi w leczeniu bólów reumatycznych, zespołu cieśni nadgarstka, bólów stawów po wysiłku fizycznym.

Badania wykazały, że naturalna astaksantyna jest 500 razy silniejszym „wymiataczem” tlenu singletowego niż witamina E i 11 razy silniejszym niż naturalny beta-karoten. Wykazano również, iż może ona działać jako naturalny filtr przeciw promieniowaniu UV między innymi zapobiegając uszkodzeniom DNA oraz opóźniać efekty fotostarzenia się skóry. Astaksantyna zastosowana miejscowo może zapobiegać degradacji kolagenu i tworzeniu się zmarszczek będących skutkiem wystawienia na działanie promieni UV oraz zmniejszyć produkcję melaniny o 40%  powstawaniu piegów i przebarwień skóry. Badania wpływu  doustnej suplementacji astaksantyny na stan i wygląd skóry wykazały poprawę w następujących obszarach: drobne zmarszczki, poziom nawodnienia, odcień skory, elastyczność, gładkość, obrzmienia, plamy i piegi.

Badania nad astaksantyną wciąż trwają ponieważ wykazuje ona wielokierunkowe działanie, aktualnie poza wymienionymi powyżej zastosowaniami znajduje ona miejsce również w:

  • zmniejszeniu ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu poprzez niedopuszczenie do osadzania się nadmiaru blaszek miażdżycowych w świetle naczyń krwionośnych,

  • regulacji stężenia tlenku azotu, który ma decydujące znaczenie na pracę serca i całego układu krwionośnego (u chorych z miażdżycą zawartość tlenku azotu jest znacznie mniejsza),

  • ochronie czerwonych ciałek krwi transportujących tlen do organów całego ciała,

  • utrzymaniu wysokiej wydajności mięśni oraz przyspieszaniu proces ich regeneracji po wysiłku fizycznym,

  • pobudzaniu produkcji substancji przeciwzakrzepowych, chroni serce, mózg
    i gruczoły wydzielania wewnętrznego: przysadkę mózgową, grasicę i korę nadnerczy,

  • zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych,

  • opóźnianiu przemian oksydacyjnych białek, co jest charakterystyczne dla zespołu zmian starczych.


    Astaksantyna okazała się również skuteczna w łagodzeniu objawów choroby refluksowej przełyku u pacjentów z żołądkową infekcją Helicobacter pylori. Wykazało to badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z Europy. 

    Pacjenci cierpiący na niestrawność, u których odnotowano również istnienie zakażenia bakteryjnego Helicobacter pylori, przez okres 4 tygodni przyjmowali 40 mg astaksantyny dziennie w postaci kapsułek. Jednym z najbardziej widocznych efektów terapii było znaczne, bo aż 45% zmniejszenie objawów refluksu mierzonych wg międzynarodowej skali GSRS (Gastrointestinal Symptom Rating Scale). Zmniejszeniu objawów refluksu towarzyszyła również poprawa ogólnego samopoczucia.

    Naukowcy przypuszczają, że korzystny wpływ astaksantyny wynika przede wszystkim z jej zdolności antyoksydacyjnych, które odpowiedzialne są za zmniejszanie stresu oksydacyjnego wywoływanego m.in. przez obecność bakterii. Nadmierny stres oksydacyjny i związany z nim rozwój stanów zapalnych może być jedną z przyczyn nasilenia objawów refluksu.

Astaksantyna okazała się również skuteczna w łagodzeniu objawów choroby refluksowej przełyku u pacjentów z żołądkową infekcją Helicobacter pylori. Wykazało to badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z Europy. Pacjenci cierpiący na niestrawność, u których odnotowano również istnienie zakażenia bakteryjnego Helicobacter pylori, przez okres 4 tygodni przyjmowali 40 mg astaksantyny dziennie w postaci kapsułek. Jednym z najbardziej widocznych efektów terapii było znaczne, bo aż 45% zmniejszenie objawów refluksu mierzonych wg międzynarodowej skali GSRS (Gastrointestinal Symptom Rating Scale). Zmniejszeniu objawów refluksu towarzyszyła również poprawa ogólnego samopoczucia.14

Naukowcy przypuszczają, że korzystny wpływ astaksantyny wynika przede wszystkim z jej zdolności antyoksydacyjnych, które odpowiedzialne są za zmniejszanie stresu oksydacyjnego wywoływanego m.in. przez obecność bakterii. Nadmierny stres oksydacyjny i związany z nim rozwój stanów zapalnych może być jedną z przyczyn nasilenia objawów refluksu.14